För femte året i rad placerar sig Designhögskolan vid Umeå universitet högst upp på "Red Dot Design Ranking", som rankar designutbildningar i Europa, Nordamerika och Sydamerika.
I takt med att en ständigt accelererande materialism satt mänskligheten på en till synes oundviklig kollisionskurs med vår planets ekosystem frågar sig designforskare Maria Göransdotter vilken roll industridesignens historia spelat för att ta oss hit.
Den 15 juni tillät den svenska regeringen universiteten att öppna igen. Vid Designhögskolan kommer vi dock att fortsätta följa utvecklingen i förhållande till COVID-19 noggrant för att säkerställa att våra studenters hälsa och välbefinnande fortsätter att ha högsta prioritet.
Nyligen slutförde studenter på Designhögskolan vid Umeå universitet ett unikt projekt i samarbete med Skogstekniska klustret och flera stora aktörer i skogsindustrin. Men den tilltänkta klienten var inte industrin, utan naturen.
I sitt examensarbete utvecklade Simon Linge idén till en sjukhusrobot som pilar runt och fyller på hygienartiklar, så att sköterskorna kan ägna mer tid åt patienterna. Projektet gjordes i samarbete med ABB, där Simon nu jobbar på en av koncernens forskningsavdelningar.
Det Maria Göransdotter inte vet om Designhögskolan är förmodligen inte värt att veta. Efter att ha haft flera olika roller, bland annat som vicerektor, fokuserar hon nu främst på sin avhandling om skandinavisk användarcentrerad design.