Designstudenter uppmärksammade vid Ung Svensk Form 2021

Exam area

Studenterna Mathilda Karlsson och Rebekka Quiroz Wiberg har prisats vid den nationella designutmärkelsen Ung Svensk Form för sina examensarbeten Meno Clinic och Animo.

2021-02-10

Mathilda studerar för närvarande mastersprogrammet i avancerad produktdesign vid Designhögskolan. Hon tilldelades priset Ung Svensk Form för sitt kandidatexamensarbete Meno Clinic vilket gjordes i samarbete med Region Västerbotten och Ungdomshälsan Umeå (UMO). Projektet syftade till att skapa en tryggare helhetsupplevelse av att gå till gynekologen.

Genom arbetet med Meno Clinic utvecklade Mathilda ett nytt flöde och rörelsemönster för mottagningsrum hos gynekologen, vilket skapar en tryggare miljö och minskar känslan av utsatthet för patienten.

"Det är kul att vinna en så stor tävlingen och jag hoppas med den ökade exponeringen av projektet att det ska inspirera till fortsatt arbete med förbättring av design för kvinnor och barn, vilket är ett område som ligger mig varmt om hjärtat", säger Mathilda Karlsson.

Mathilda Karlsson

Mathilda Karlsson, vinnare av Ung Svensk Form 2021

Mathildas arbete har mötts med positivitet från Region Västerbotten och de har påbörjat arbetet med att anpassa sina mottagningsrum.

"Jag hade gärna drivit projektet vidare, men på grund av mycket arbete i skolan under hösten har jag valt att fokuserat på studierna. När tillfälle ges hade det varit kul att presentera arbetet för RFSU och fler regioner. Alternativt jobba med arkitekter som ritar dessa sjukhusmiljöer", säger Mathilda Karlsson.

Vinnarna i tävlingen Ung Svensk Form kommer visas upp på en Sverigeturné och eftersom Mathildas koncept är digitalt visas det på fyra skärmar.

Rebekka Quiroz Wiberg är ytterligare en av pristagarna i tävlingen. Rebekka prisas för sitt examensprojekt Animo, ett taktilt, interaktivt spel för rehabilitering av unga stroke-patienter.

Utforska de vinnande projekten

Om Ung Svensk Form

Ung Svensk Form är en jurybedömd utmärkelse och vandringsutställning med syfte att öka och bredda kunskapen om ung och nyskapande svensk formgivning. I Ung Svensk Form lyfts vikten av att kunna skapa och undersöka fritt utan krav på anpassning till marknaden. Ung Svensk Form fyller en viktig funktion som ett forum där möten mellan formgivare, producenter och publik uppstår. Ung Svensk Form 2021 är en samproduktion mellan Föreningen Svensk Form och IKEA Museum, i samarbete med Kulturhuset Stadsteatern och Malmö stad. Ung Svensk Form startade i Malmö på Form/Design Center 1998.