Storys & Projekt

 • Digital design förebygger brott på nätet

  umbraco.MacroEngines.DynamicXml

  Studenter vid Designhögskolan har i samarbete med Polisen och ungdomar utvecklat fyra digitala tjänster som ska kunna bekämpa brottslighet riktad mot barn och unga på nätet.

 • Att sudda ut gränserna mellan människa och natur

  umbraco.MacroEngines.DynamicXml

  Den mäktiga Umeälven, vars livgivande kraft en gång födde (och namngav) vår stad, inspirerade en grupp studenter att ge sig ut på en designresa med naturen, inte människan, som den huvudsakliga mottagaren.

 • En vision för mobilitet för morgondagens urbana familjer

  umbraco.MacroEngines.DynamicXml

  I ett samarbete med Lynk & Co utforskade TD1-studenter en rad mobilitetslösningar för urbana familjer år 2030. Varje team fick en unik uppgift där de utmanades att hämta inspiration från olika städer, kulturer och användargrupper.

 • Ekocentrisk design för framtidens skogsbruk

  umbraco.MacroEngines.DynamicXml

  Nyligen slutförde studenter på Designhögskolan vid Umeå universitet ett unikt projekt i samarbete med Skogstekniska klustret och flera stora aktörer i skogsindustrin. Men den tilltänkta klienten var inte industrin, utan naturen.

 • Simons examensarbete gav honom drömjobbet

  umbraco.MacroEngines.DynamicXml

  I sitt examensarbete utvecklade Simon Linge idén till en sjukhusrobot som pilar runt och fyller på hygienartiklar, så att sköterskorna kan ägna mer tid åt patienterna. Projektet gjordes i samarbete med ABB, där Simon nu jobbar på en av koncernens forskningsavdelningar.

 • Blickar bakåt för att skapa framtidens designutbildning

  umbraco.MacroEngines.DynamicXml

  Det Maria Göransdotter inte vet om Designhögskolan är förmodligen inte värt att veta. Efter att ha haft flera olika roller, bland annat som vicerektor, fokuserar hon nu främst på sin avhandling om skandinavisk användarcentrerad design.