Praktisk information

Kursinformation

Information om kursen får du via kursens välkomstbrev. Länk till välkomstbrevet hittar du i ditt antagningsbesked på antagning.se.

Schema publiceras via TimeEdit senast en månad innan kursstart, oftast tidigare. Sök på kurstillfälle genom att skriva in kurskod eller kursnamn.
För dig som för första gången söker ut ett schema så finns mer information på sidan Schema (se menyn till höger).

Hitta till oss

Designhögskolan ligger på Konstnärligt campus, vid Umeälven, ungefär halvvägs mellan Umeå universitets huvudcampus och Umeå centrum. Besöksadressen är Östra Strandgatan 30.

Kontaktuppgifter och karta

Umu-id

Som student kommer du att behöva ett Umu-id (ditt användarkonto) för att till exempel

  • registrera dig på kurser använda datorer i datorsalar och universitetets trådlösa nätverk
  • få tillgång till lärplattform/information
  • skaffa Umu-kort
  • komma åt din studentmejl
  • använda datorer i datorsalar och universitetets trådlösa nätverk.

Om du är ny student får du automatiskt ett användarkonto när du antagits, men du måste själv aktivera det för att det ska fungera.
Här hittar du information om hur du aktiverar användarkonto: https://www.umu.se/student/vi-hjalper-dig/it-tjanster/umu-id/

Passerkort

Designhögskolans huvudentré inne på gården är öppen måndag-fredag 08.00-17.00.
Övrig tid måste Umu-kortet användas. När du registrerats på din kurs, får du behörighet inlagd automatiskt på kortet för den tid kursen går.

Standardbehörighet på passerkort är entrédörr och datorlabb måndag-fredag 08.00-20.00. Annan behörighet kan ges efter samtal med ansvarig lärare, programansvarig eller utbildningssamordnare.

Du skaffar ett Umu-kort via InfoCenter på huvudcampus. Läs mer om hur du gör: Information om UmU-kortet

Datorlabb

Våra datorlabb brukar ofta vara bokade för undervisning 9-16. Därför kan du inte räkna med att använda datorlabben under dagtid på andra tider än de som är bokade enligt kursens aktuella schema. Före kl 9 och efter 16 är det öppet för alla att använda datorlabben. Då är det först till kvarn som gäller.

För att kunna arbeta i våra datorlabb måste du ha aktiverat ett användarkonto och skapat en student-e-postadress: http://www.student.umu.se/cas-och-anvandarkonto/aktivering/

Akademisk kvart

På Designhögskolan använder vi inte akademisk kvart. Står det kl 9 i ett schema så betyder det 09.00. Schemalagd undervisningstid ligger som regel mellan 9.00-12.00 samt 13.00-16.00 om inte lärare/föreläsare meddelat annat.

Fika/Lunch

Restaurang. På Konstnärligt Campus finns restaurangen Hansson & Hammar i nedre plan mellan de tre högskolorna och Bildmuseet. För att få studentrabatt på restaurangerna krävs att du har ett kort som visar att du är student, t.ex. Mecenatkortet. Det finns mikrovågsugn i restaurangen om du vill värma egen mat.

Studentkök. Designhögskolans studentorganisation Ställverket har ett studentkök med både spisar, ugnar och mikrovågsugnar som kan användas. Det finns dock inte tallrikar/bestick/glas så det måste du ta med dig. I köket gäller att alla studenter som använder det, ansvarar för att diska och städa efter sig direkt efter användning. Det är Ställverket som ansvarar för skötsel av köket, och om köksrutinerna inte följs kan Ställverket eller Designhögskolans ledning besluta att stänga ner köket av arbetsmiljöskäl.

Kaffe. För att använda de kaffeautomater som finns på skolan krävs Visa- eller Mastercard. För att spara på miljön, tillhandahåller vi inte engångsmuggar. Det krävs därför att du tar med dig en egen mugg med dig för att använda automaterna.

Varu- och dryckesautomater finns i anslutning till verkstad/bottenvåning. Betalning sker med kort.

Materialkostnader/Utskrifter

Material- och utskriftskostnader som sker under kursens gång och som inte täcks av kursens budget kan komma att debiteras studenterna till ett självkostnadspris. Information om hur eventuell betalning sker ges av kursansvarig.

Utskrifter och kopiering. Du använder ditt Umu-kort för utskrifter och kopiering på Designhögskolans skrivare. Vid kursstart får du information om hur du ska registrera ditt kort för utskrifter/kopiering.

Cykelparkering

Cyklar ska ställas på anvisade cykelparkeringsplatser. Vi ber dig respektera detta då vi har synskadade som besöker Konstnärligt Campus vilket gör det extra viktigt var vi parkerar våra cyklar. Tänk på att inte parkera cyklar på de urfrästa spår i marken som används av synskadade, och parkera heller inte så att du blockerar entréer, utrymningsvägar eller utrymningstrappor.

Bilparkering

Det finns ett fåtal parkeringsplatser mellan Designhögskolan och IKSU plus. Det går också att parkera på gator och parkeringsplatser Öst på stan där det framgår av skyltning att det är tillåtet att parkera. Tyvärr finns inga subventionerade personal- eller studentplatser i området.

Brandsäkerhet

Under din tid på Designhögskolan ber vi dig informera dig om våra rutiner för brandsäkerhet och utrymning. Du hittar information om det här. För att sammanfatta det viktigaste: Om brandlarmet går, skall du genast utrymma byggnaden genom närmaste nödutgång. Se till att varna andra, stänga dörrar efter dig, och släcka eventuell öppen eld på din väg ut.  Återsamlingsplatsen ligger på cykelbanan längs Östra Strandgatan, åt Östermalm till.